18 d’octubre de 2010

Restant

-!efeJ aloH
-Ui! Espera, que t'hi posat els circuits al revés.... Ara?
-Val.
Per el que es veu, hi han persones que creuen que els savis són persones joves. I que no és veritat que el dimoni sàpiga més per vell que per dimoni.
Els que no som savis i estem catalogats simplement com persones madures (o grans, o jubilats, o avis, com vulgueu dir-nos), es veu que amb prou feines podem enfilar l'agulla i ens costa molt poder arribar a pensar i discernir.
Sempre hi han opinions i sempre hi han cervells privilegiats amb un alt coeficient intel·lectual que opinen que les nostres facultats de raonament són ja limitades i les nostres pensades equivocades i que som incapaços de sumar dos i dos. Sobre tot, si no compartim les idees dels privilegiats.
Procurem per norma no fer servir qualificatius i quan els tenim que interpretar i fer servir tenim problemes per falta de pràctica.
Sort, pobres de nosaltres, que disposem de diccionaris, que no sé qui els va inventar, si era un jubilat o no, però que ajuden a catalogar, a definir, a col·locar al seu lloc a les persones i als seus comportaments i a respondre.
Amb els lèxics trobo molta ajuda.
Per exemple, puc saber que un 'groller' és qui, per desqualificar l'opinió d'algú, té que mencionar dades personals. Pot demanar disculpes, però les seves maneres ja han quedat paleses.
Que un 'ambiciós' és qui vol aconseguir els seus desitjos aprofitant qualsevol circumstància.
I tenim la paraula 'aventurer', que es refereix a persona que es fica amb empreses de dubtosa sortida, com formar un equip amb persones amb la mateixa ambició, però de diferents parers.
I veiem que la paraula 'desconfiat' s'aplica a qui no confia en ningú, ni en el seus socis.
Hi ha 'inexpert', que es diu del neòfit que encara no ha après com van les coses ni a on condueixen.
I veiem que qui no és 'realista' no capta la situació en tota la seva dimensió.
També podem deduir que 'efectivitat' no només es composa d'entusiasme i dedicació sinó que són necessàries més qualitats.
'Desconnectat' es diu d'aquell que només parle amb persones amigues o professionals pagats que li diuen a tot que sí i per tant, només coneix una part de les possibilitats.
La paraula 'reservat' s'aplica a l'individu que amaga les veritats per por a censures o les diu a mitges. L'antònim és comunicatiu.
Tenim la paraula 'orgullós' que vol dir que algú, per excés d'estima dels mèrits propis, generalment no demostrats, es creu superior als altres. Molt sovint va junt a petulant. Sempre té raó i és difícil que reconegui que s'equivoca.
Hi ha la paraula 'empresari', que és qui munta amb els seus diners un negoci, ja sigui d'estar per casa, amb mini-milieuristes o de responsabilitat.
I hi ha una paraula que m'agrada molt, perquè cada dia que passa es pot aplicar a més gent. És 'somiatruites'. Són els que viuen en un món virtual que no s'aguanta.
I existeix la paraula 'descrèdit', que és on porte el conjunt de lo comentat.
Quina sort tenim amb els diccionaris els que no sabem res. Hi han més adjectius a tenir en compte, però és tard, ja és l'hora de prendre'm les pastilletes.
-I tot això què té a veure amb Torredembarra?
-Veig que les galetes noves que t'hi comprat no et serveixen de res.
-(?) Anomeno i deso.

2 comentaris:

jordi pla ha dit...

em vaig deixar de dir que si, per casualitat, algú se sent al·ludit i s'enfada, doncs que ho sento molt.
I també avisar als anònims que m'envieu aplaudiments i concordances, que no os publico, perquè després n'hi han que pensen que me'ls envio jo mateix. De totes maneres, gràcies per la vostra atenció.

rafael ha dit...

Pues yo si que te felicito por el escrito.
Bsitos tio grande!