5 d’octubre del 2010

Puntualitzant

Els municipis turístics reben, en temporades i festes especials, una població de fet molt més alta que la població de dret, la que està empadronada i computa per a les transferències procedents del govern per nivells superiors d'ocupació. També es tindrien que considerar població de dret els usuaris de segones residències, que paguen igualment el seu IBI i serveis (malgrat estiguin a la vila una dècima part de l'any).
És lògic que localitats costaneres que compten amb moltes places hoteleres es queixin de que tenen que augmentar diversos serveis, com seguretat, neteja, sanitat, viabilitat, informació, etcètera, degut a l'increment de turistes, fet que comporta escassos ingressos a les arques municipals. Per compensar aquesta situació i, donat que les institucions centrals no brinden cap ajuda a part de les ja existents, aquests municipis es plantegen pujar els IBI's dels locals comercials que reben més negoci. Però la cosa no està clara, ja que farien més car el seu mercat en comparació a poblacions veïnes que no adoptessin el gravamen.
Torredembarra no destaca precisament per places hoteleres i el que es nomena 'turisme' està format al 95 % per 'segons residents'. (Tenim una certa tendència a confondre els estiuejants temporals de segones residències amb turistes de fora). No hi ha base per a comparar-se amb localitats realment turístiques, com una Salou plena d'hotels.
Estem en temps de recessió i la crisi ho ha canviat tot. Fins fa tres anys, era 'rentable' aquesta promoció per atraure visitants, perquè fomentava la venda de segones residències, creant-se nous IBI's i beneficiava a constructors i a immobiliàries locals i a companyies de serveis que en part, participen en les despeses del municipi. També la creació de nous habitatges obria la possibilitat de nous residents fixos. Havia compensació perquè es generaven més impostos.
Però això ja fa temps que s'ha acabat, si bé a la vila n'hi han que encara no s'han assabentat.
Quan no es té una xarxa hotelera, promocionar el turisme, el turisme de veritat, és il·lògic.
Avui dia 'no toca' dedicar temps i diners a muntar fires i firetes de fullola, tractant de que els visitants siguin molts i que els botiguers estiguin contents. Els estiuejants sortiran a prendre el sol tant si hi ha fira per criticar com si no.
Restauradors i botiguers no són els únics habitants de la vila i els habitants de la vila no pagarem més impostos perquè restauradors i botiguers estiguin contents. Si un comerciant no guanya el que vol, que tanqui. Cada any hi han baixes. Ja en vindrà altre millor preparat.
Fins que descobrim la manera de que l'increment de visitants beneficiï a tothom (a l'erari públic), i no a uns quants, per favor, menys 'turisme' i més realitats socials.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin gran raonament! És el sentit dels sociates: aquell que no sigui com jo:Qué tanqui!!!, Qué es foti!!!
Voleu convertir Torredembarra en un poble dormitori per poder passejar-hi com si fos el vostre mas. Els "senyoritus" de Barcelona que van a provincies a descansar, passejar i anar a la platja.
Mira la vostra gran obra del carrer nou, per poder-hi passejar, ja han tancat la meitat de les botigues. Esteu orgullosos, oi?
Si estàs tant malament a Torredembarra perquè no fots el camp! Al cap i a la fi a tu tant set fot estar a Torredembarra que a Vallfogona de Riucorb. ¿No? Potser allí encaixeries més?

jordi pla ha dit...

Anònim, anem a pams.
Socialista: jo? per criticar a l'actual govern? Així, quan fa anys criticava a l'anterior, què era? I altre detall. Avui dia, el socialisme està obsolet. O sigui que fred, fred.
Poble dormitori: Mentre tinguen més treballadors que llocs de feina disponibles, es pot dir així. En lloc de promoure el comerç com s'ha fet fins ara, sembla més lògic promoure l'industria (que ja es fa), que crea més possibilitats de feina. Però clar, no estem en el cicle adequat, ni per botigues ni per empreses. Estem en temps de no gastar i anar tirant amb el que tenim. Ampliar l'economia local és una assignatura pendent que ara no es pot abordar.
Tanquen la meitat de les botigues, dius (exagerant): Malgrat els esforços que es fan des de Turisme traient a la gent al carrer, els botiguers tanquen. Què volen més? Que els 'injectin' clientes per un tub? O sigui que vens al meu costat. ¿Per què tanta propaganda si a la pràctica, no serveix?
Per altre costat, hi han masses restaurants, bars i botigues, que es treuen negoci uns als altres. És bo que pleguin els descontents. I pregunte't per què no tanca l'altre mitat de botigues.
Vallfogona: No estic malament aquí. Hi estat al Balneari de Vallfogona. No em diu res la zona. Què ets d'allí tu?

Anònim ha dit...

Si el cierre de negocios de la calle A. Roig, es consecuencia de la obra, ahora resulta que tambien tendran la culpa de que agunos se jubilen y de que otros no hayan evolucionado con el tiempo o que los propietarios cobren unos alquileres más caros que en ciudades más grandes.
Las decisiones en su día de no potenciar la industria o los hoteles, también es culpa de los socialistas?
Tal como esta el patio, de no ser por muchos de los vecinos de Torredembarra que trabajamos fuera, el indice de paro seria más alto que el actual.
Por que será que muchos de los que se les llena la boca con el "pople", te los encuentras comprando en Tarragona, y además ahora les abren el Corte Ingles.
Que Torredembarra, ya sea una ciudad dormitorio, es la consecuencia de muchos años de politicas endogamicas.
Mas responsabilidad es lo que hace falta, y menos caciquismo barato.

Anònim ha dit...

Hola Jordi, He oido a muchas personas decir que la vida no vale la pena, que ha nadie le importa si estan vivos o no... pues bueno cuando pienses que a nadie le importa si estas vivo o no... prueba a dejar de pagar algo durante unos meses.

jordi pla ha dit...

Això de les consignes, de cara als comicis, es porta molt. Avui hi sentit per la tele a un cap autonòmic que deia contra ZP que 'hay que cambiar de rumbo o llegaremos al lugar al què nos dirigimos'. Si s'aspira a un escó de primera divisió, tens que anar pel món amb frases agudes que impactin. Si a l'interessat no se li ocorre res de bo, ho pot encarregar a un equip de guionistes que per uns quants milers d'euros li buscaran una consigna de primera, de fer mal.
En el món municipal, la cosa ja canvia. No hi ha massa inventiva i sí pocs quartos i les consignes que es deixen anar acostumen a ser d'estar per casa. 'El botiguers del carrer Nou tenen que plegar per culpa de les obres mal fetes'. Si vols ampliar la gresca, es pot variar: 'Els botiguers tenen que plegar per culpa de les obres del carrer Nou'. Amb les mateixes paraules s'inclou als del carrer del costat.
Els comerços del carrer Nou, la veritat, han tingut que aguantar les obres amb un pressupost econòmic i els inconvenients posteriors encare no s'han acabat. Però qualsevol que recordi el carrer d'abans i el compari amb l'actual, té que reconèixer que ha valgut la pena. Però per buscar culpables i fer demagògia, serveix.
Anònim, tens raó. Hi han moltes circumstancies a valorar, desconegudes per la majoria de la gent, quan un comerciant decideix tancar la porta. Vas a saber realment per què és, a part, està clar, de les maleïdes obres dels socialistes.
El que queda clar és que no tenim molta sort amb això de les obres. Els veins del carrer Filadors ja es pregunten quan es posarà quelcom per tapar la presó. I els de l'auditori ja parlen de la seva sagrada família pròpia. I cal ser molt optimista per creure que la piscina 2 sortirà 'normal' (ja no dic bé).

Últim anònim: Vale, cuando piense eso que dices, ya lo probaré.

Anònim ha dit...

La pastiseria Magriña es jubila, al Miracle no li renoven el contracte, la botiga dels 20 duros, te masa competencia amb el chinesos, les lamparas Guasch, va tancar, sense tindre problemas, a molts els aufeguen els lloguers, i la culpa continua sent del socialistes, llavors com explicar que a les ultimes eleccions guanyesin a la taula del carrer S. Roig, sera que els amos dels pisos que viuen fora no poden votar a les taules electorals de A. Roig, i cuan va entrar CIU a gobernar, van fer treure els cartells a tots els inmigrants, cartells que demostren la integracio dels arabs, ja escriuen el catala millor que jo, cosa no dificil.

Anònim ha dit...

Se queja el alcalde de que desde que la calle Antoni Roig es peatonal, hace menos caja que cuando lo era.
Tanta gente iba a comprar el pan con coche.
No se ha percatado de que hay más panaderias o lugares que venden pan, un ejemplo es el Dia, a 30 centimos la barra, y mejor que la del que se queja.