14 de setembre del 2008

Protagonitzant...

-Com anem, Bity?
-Poca cosa... La Festa Major i la Diada.
-Dona!..., la Festa Major no ha estat poca cosa. Ha sigut un èxit, que devem com sempre a les nombroses associacions que, sota els auspicis de l'Ajuntament, donen tot de sí per aconseguir unes jornades sonades, millorant-se any rere any, malgrat les restriccions dineràries que pateixen.
-Doncs la Diada tampoc ha sigut poca cosa. No hem tingut un acte. N'hem tingut dos, un oficial, anunciat i l'altre popular, convocat a corre-cuita. L'oficial, protagonitzar pel senyor alcalde i la seva cort, tenia de tot: Proclama institucional, castellers, cors, cava, cadires pel públic i megafonia.
-Amb aquest acte es demostra que el nou govern municipal no parla amb l'oposició ni li dona cap explicació, trencant amb la seva pròpia regla de 'consulta i participació ciutadana'.
-S'han oblidat de que la meitat del poble ha votat als partits que ara són a l'oposició.
-A més, trenca amb el passat canviant el lloc de celebració. Un nou model?
-L'escenari a nivell del castell dona més categoria... llueixes més i et veuen millor... Hi cap més gent.
-Però el que no s'entén és per quina raó s'ha suprimit l'ofrena floral, l'homenatge als qui van lluitar per la llibertat del nostre país, que duia a terme l'anterior consistori 'socialista', amb participació de varies entitats.
-Es que la placa commemorativa quedava lluny... I no hi han diners pel ram... Però en canvi, l'alcalde, en la seva proclama va reivindicar la independència i la va tancar amb un 'visca Catalunya lliure'.
-No es va atrevir a desobeir les instruccions de CDC. Sona a un acord amb el regidor del PP: No memòria política però sí quatre paraules reivindicatives.
-Doncs l'altre proclama, convocada per SMS's, la van realitzar els partits PSC, ABG i ERC, amb el tradicional ram de flors, al peu de La Torre, mitja hora abans de l'acte oficial.
-No es pot dir que els ciutadans de Torredembarra poguessin escollir a quin acte anar, perquè d'aquest no se'n va assabentar quasi ningú.
-I l'historia de la clau per entrar a La Torre?
-Ui!... ja en parlarem altre dia. El que queda clar és que l'Ajuntament hagués quedat com un senyor pactant amb l'oposició i donant suport i anunciant els dos actes, si ells no volien fer l'ofrena. Cada torrenc hagués triat a quin anar. Molts haguessin anat als dos, i el protagonisme del 'nou equip de govern' no hagués resultat perjudicat, com ara ha quedat.
-Anomeno i deso.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Em molesta que persones que no saben del que parlen siguin capaços de jutjar als altres. M’agradaria saber amb què et bases per dir que l’ofrena floral és un acte tradicional a Torrredembarra? Sé que pels socialistes com tu Torredembarra només va començar a existir quan el PSC va fer la moció de censura, però et lamento comunicar que Torredembarra ja existia! Gairebé tenim 1000 anys d’història.
A Torredembarra no era “tradicional” fer l’ofrena floral perquè a Torredembarra no hi havia cap monument, ni fossar, ni lloc singular on fer-la. Fa tres anys, copiant al model que es fa a Barcelona es va decidir (de manera unilateral per l’equip de govern, a petició d’ERC) que es faria una ofrena floral. El lloc triat va ser a la Torre de la Vila, un lloc que pot ser tot un monument històric per Torredembarra, però que no té res a veure amb l’11 de setembre ni la guerra de successió.
Com que quedava una mica idiota fer una ofrena a no res, alguna ment pensant de l’anterior consistori se li va ocórrer de ficar una petita placa commemorativa a una batalla que hi va haver el 16 de juliol de l’any 1713, pels voltants de Torredembarra, que des de feia uns dies ja estava ocupada per l’exèrcit del Borbó. Aquesta és la història que ha permès fer una ofrena per aquells que “van morir per les nostres llibertats”. Aquesta placa no fa ni dos anys que es va ficar.
A Torredembarra, durant els anys 90, quan es va recuperar la Diada de l’11 de setembre, es feia un diada festiva a la plaça del castell i es llegia una Proclama. Tal i com s’ha fet aquest any. Suposo que com es va fer durant 12 o 13 anys fins que va ser suprimit per l’anterior equip de govern, deu ser l’anterior equip de govern el qui va eliminar una “tradició” ancestralissima de Torredembarra.
Cadascú organitza les coses com creu que són millor, i s’ha d’acceptar.
El resultat és aclaparador; els darrers tres anys l’acte de la diada no superava les 150 persones i aquest any hi ha participat més de 600. Resulta que de les més de 90 entitats de la vila només 6 feien ofrena, ni el 10 %.
Com a sobiranista que sóc em molesta que un partit com el PSC que sempre ha menyspreat i fet mofa dels símbols del país vulgui aixoplugar-se d’aquesta polèmica per crispar l’ambient polític de la Torre. Un fet que no han aconseguit. Sé de bona tinta que a Jiménez, Ripoll, Grangel i Navarro sempre els hi ha tret la son les reclamacions sobiranistes.

Anònim ha dit...

Estimado anonimo prejuzgas lo que yo pueda sentir respecto a la soberania de Cataluña, y de hecho si creo en una Cataluña independiente lo es por razones historicas que van más alla del famoso 11 de septiembre, no creo que el problema de Cataluña se inicie con los Borbones, el problema se inicia con la extinción de la corona catalana y la entrada de una nueva estirpe castellana (Trastamara)que nos llevo a la corona de los Austrias y estos ya empezaron a putearnos.
Es cierto que la ofrenda floral no es tradición, pero lo que si es cierto es que antes de iniciar este acto se llego a un consenso con todos los partidos politicos, otra cuestión es que a algunos no les agrade, algo totalmente logico.
De todas maneras el hecho de que por parte de algun que otro miembro del actual gobierno se haya entendido este acto como una forma de pisarle o boicoterale el suyo, va muy desencaminado.
La Diada es un día en que esta por encima de todos los partidos politicos y cada uno lo clebra como lo siente, desgraciadamente para muchos es tan solo un día de fiesta.

Anònim ha dit...

Jordi, a este anonimo se le ve venir y de lejos, es de los que todavía no se ha querido enterar que para que un acto tenga tradición, alguna vez se ha de iniciar.
Me da la impresión que es un anonimo muy poco anonimo

jordi pla ha dit...

Anònim sobiranista:
El teu ordenador deu anar malament, doncs jo no hi dit que l'ofrena floral sigui tradicional a La Torre. És tradicional a Catalunya. O tampoc?
I el meu missatge era senzill: Es podien haver fet els dos actes.
I no soc socialista. M'has llegit poc.
Total, que no sé si et dirigies a mi. Gràcies.

Anònim ha dit...

Cambiar per cambiar, es un acte per fer notar a la gent, que tot es diferent (no millor).
Al primer anonim malgrat tenir casi 1000 anys de historia, sembla ser que la tradicio te que tindra la mateixa edad, i la tradicio te que començar algun dia per que sigui tradicio.
I tu tambe jutjes.