22 de setembre del 2010

Endeutant


-Bitty!-
-Estic de vaga. Reivindico una ampliació de circuits.
-Ja m'ho faig sol.
L'única activitat del govern municipal sembla que sigui, des de fa mesos, aconseguir un vot de l'oposició per assolir majoria i formalitzar un crèdit.
La qüestió és: més endeutament, per què?
Lo lògic és endeutar-se segons les possibilitats de recuperació. Quines són les possibilitats municipals actuals en aquesta etapa de crisi? Doncs són cero o menys que cero. Les perspectives de incrementar les entrades a l'erari públic de la vila, són ara negatives i ho seran per bastant temps. Fins que no es reactivi la construcció no hi hauran altres ingressos que l'impost per bens immobles i poca cosa més. Les empreses públiques estan a l'aigüera. I podem calcular que la construcció pot trigar uns quatre anys o més en començar a despertar-se, ja que primer el negoci immobiliari es centrarà en la venda de tot el que està per vendre i més que sortirà al mercat quan els preus dels habitatges s'enlairin per l'activació del sector.
Per tant, es corra el perill de que amortitzacions i interessos dels crèdits incrementin les despeses, i la manca d'ingressos ens portin a l'única sortida: incrementar taxes i que pagui el ciutadà. Un concepte negatiu, perquè ningú estarà d'acord amb pagar més a canvi de gaudir, pagant, de dos piscines, o d'un aparcament, per exemple. I ningú voldrà venir a viure a un municipi amb impostos alts. Tindríem equipaments però no creixeríem i no hi hauria compensació.
Però, què passa realment? El problema no és incrementar el deute per fer noves inversions. Està clar que seria molt maco disposar d'un crèdit per poder invertir en nous projectes, com el del promès escorxador, com el de la promesa pista de monopatins, el dipòsit d'aigues, la nova comissaria i ara, per motius electoralistes, per la nova llar de jubilats. El problema és que els diners es necessiten per sortir dels endarreriments que arrosseguem, com els costos 'extres' del pàrquing i de l'auditori, entre altes. No serien per tirar endavant, sinó per tapar no se sap ben bé què.
I l'oposició, amb tot dret, no vol que els partits de govern emmascarin amb un nou deute la situació actual, per passar com sigui els vuit mesos que resten i arribar a les pròximes eleccions com si tot anés bé.
Perquè tot sembla indicar que no anem bé. Els ciutadans no saben com estem perquè no hi ha comunicació i si no hi ha comunicació deu ser perquè la realitat és impresentable.
"El consistori municipal és com una empresa i els seus accionistes són els ciutadans, que tenen veu i vot. El vot es fa servir per escollir els nous directius i la veu per elogiar o criticar les actuacions dels dirigents."
Què es podria fer per regenerar aquesta empresa, la Torredembarra de tots? Doncs no ho sé... només se m'acudeix una sortida. Ja que els directius no dimitiran, fer-los fora amb una moció de censura i que la nova executiva sol·liciti una comissió gestora i una auditoria general. I al maig, començar de cero.
Es podria fer?

6 comentaris:

rafael ha dit...

Querido Jordi...me sumo a tu peticion como algo logico y sensato; La cuerda se ha estirado demasiado, no dando informacion..y cuando esta no se da, algo se oculta. Mocion de censura ya, y auditoria que te crio.

Anònim ha dit...

Y de alcalde Laura Pradeda la transfuga. Anem be

Anònim ha dit...

Si ya se lamenta de ser una victima de todo el mundo, solo falta que lo hechen, entonces sera un martir de la causa.
Que aguante hasta el final y luego que el pueblo decida.

Anònim ha dit...

Desangrat d'aqui al maig, patin, amb minoria i sense cap ajuda del ABG.

Anònim ha dit...

Pues a mi si que me gustaría que fuera alcaldesa, a gusto estaríamos.

Anònim ha dit...

Si, hasta mayo, la subida al Golgota con sus correspondientes caidas (plenos).